Novi Sad
09.04.2012.
06:40 > 14:53
Nekada skrivajući se, a danas bez straha mladi ljudi Novog Sada slikama na javnim i privatnim građevinama šalju razne poruke.
  • TT

    09.04.2012 15:11
    dobro
    onda ako vidite nekoga da vam crta po zgradi, uzmite sprej farbu i počnite da im crtate po licu i ostalim delovima tela. U potpunosti ih pređite, u više ruku.
    pa šta, i vi smete da crtate. pokretna umetnost...
    ili ih politi ključalim uljem.
    jer ako ih prebijete ili upucate vi ste krivi i idete na robiju. vaša prijava se neće obrađivati godinama već po kratkom postupku.
  • Galawix

    09.04.2012 11:52
    Hmmm...
    Pun mi je kofer ove bratije, koja koristi nemoć, neznanje i potpunu nemotivisanost Grada da im stane na put.

    Govoriti afirmativno o žvrljanju po zidovima polupismenih besposlenih delikvenata predstavlja pravo izrugivanje gradu i ljudima koji nemaju vremena da se bave prijavljivanjem, pogotovo kad te prijave i tako nema ko da obradi i pretvori u presude. A i zašto bi se time bavili, kada za to postoje plaćene gradske strukture?

    Čitav sistem je tako napravljen, kako je u članku i opisano: niko nije nadležan i niko nije kriv. Sistem tera stanare da se raspravljaju sa huliganima, koji ih po kratkom postupku prebiju i ni za to ne odgovaraju (vidi slučaj iz jedne ne tako davne vesti na 021).

    Najdirljivije mi je što su za te baljezgarije našli izraz koji uglavnom podrazumeva da se radi o umetničkom delu (mada ne bezuslovno). Novi Sad grad murala? Bože me sačuvaj i sakloni!

    Ako se ovo bude tolerisalo, evo nam uskoro napaljenih maloletnih navijačkih huligana, koji su već nagrdili pola Grbavice i šire, valjda se osećaju kao umetnici, šta li, sirota neiživljena deca.

    Sve je to naravno moguće, jer se očigledno i gradska vlast oseća kao stariji brat lokalnih huligana, pozvan da ih u svakom slučaju štiti od građana redovnih platiša poreza koji žele red i mir u svojoj životnoj sredini.

    Ili hoće da mi objasne, da ne znaju ko uništava skoro svaku fasadu i saobraćajni znak u ovom gradu? Da ne mogu da pročitaju ko je to, iako se maloletni delikventi i infantilni besprizornici starijeg godišta potpuno opušteno potpisuju?

    Fuj, muka mi je od svega toga.
  • uzas

    09.04.2012 10:59
    Uzas je da street art scenu u NS predstavljaju New Point of Culture. Ti klinci rade za pare sve i svima. Crtaju i "Kosovo je Srbija" i navijačke parole a sad će da se bave ljudskim pravima. Ćale od jednog je bitan, pa bitni i oni - pre ili kasnije ćemo dočekati zvaničnu i direktnu podršku grada NPC-u do čega ne može doći kada su u pitanju npr. studenti akademije koji nas takođe obraduju svojim radovima na zidovima ali za to ne dobijaju nikakva sredstva.
    Ne pričam to sve napamet, upoznah klince iz NPC i sistem vrednosti im je 0. Sami kažu "Mi crtamo sve za šta nam plate". Užasno je da dobijaju i tolku medijsku pažnju.
  • 09.04.2012 10:17
    @ Anonimus
    "Taj predsednik skupstine stanara iz Balzakove ulice godinama je terorisao komsiluk i prilikom tog svog terora izdasno koristio svoju poziciju penzionisanog oficira propale JNA. Nekoliko svojih komsija kojima je kao predsednik skupstine stanara trebap da sluzi za primer i da im pomaze je taj isti tukao, pretio sluzbenim pistoljem koji mu je ostao posle odlaska u penziju. Terorisao je i klince iz kraja i to svakodnevno pa su ovo prekrecavanje njihovih grafita iskoristili kao povod da ga na kraju posle godina terora nabodu pesnicama."

    Pretpostavljam da su to isti oni klinci iz kraja koji zarađuju za džeparac prodavajući drogu svojim vršnjacima? Treba pohapsiti sve organizovane navijačke grupe.
  • Scotch Bonnet

    09.04.2012 09:50
    Umetnost

    Nemam nista protiv grafita koji se smatraju umetnoscu. Navijacke boje, Ratko zlocinac i ostale nakazne slike treba skloniti.

    http://www.pearltrees.com/#/N-p=29725092&N-play=1&N-u=1_442888&N-fa=3774819&N-s=1_3877763&N-f=1_3877763


    http://www.smashingmagazine.com/2008/09/14/tribute-to-graffiti-50-beautiful-graffiti-artworks/
  • Street Fart

    09.04.2012 09:30
    - Nazi Profit Culture
    " "New point of culture" Borislav Vesnić, koji se bavi iscrtavanjem murala, kaže za Radio 021 da je osnovni cilj ove organizacije apelovanje na mlade da se bave pozitivnom društvenom aktivnošću. - Glavna tematika su nam ljudska prava, a provlače se i ekologija i generalno kultura kao osnova ideje. "

    Aha, ma da, malo cemo da slikamo za naciste i ksenofobe pa cemo onda da radimo na zabavistima i da se borimo za ljudska prava. Koga vi farbate? Vama je bitna legalizacija umetnosti zarad profita a ne zarad same umetnosti i iskrene ljubavi prema tome sto radite.
    Pozeri bez umetnickog integriteta.



  • Naporni

    09.04.2012 09:17
    Ziveo relativizam !
    U Srbiji moze sve : i Evropa i Kosovo, i euro i dinar, i Tito i Draza, i Exit i Guca, pa tako i vandalizmi kao sto su grafiti i murali mogu biti umetnicka dela.
  • -

    09.04.2012 09:09
    -
    cist marketing u trazenju opravdanja za slabost prema kriminalnim grupama

    na isti nacin je stigao i semafor na raskrsnicu gde je ubijena zena
  • Tja

    09.04.2012 08:32
    @samo napred sa muralima
    E vidis, zato sto se NPC bavi ovakvim idiotskim grafitima nekih navijackih grupa - zato ce i one koje crtaju pristojne murale da kinje. NPC radi protiv svoje vrednosti.
  • @ Anonimus

    09.04.2012 08:14
    "Setite se da je nedavno pretučen predsednik skupštine stanara u Balzakovoj ulici zato što je hteo da prekreči grafit navijača Vojvodine."

    Taj predsednik skupstine stanara iz Balzakove ulice godinama je terorisao komsiluk i prilikom tog svog terora izdasno koristio svoju poziciju penzionisanog oficira propale JNA. Nekoliko svojih komsija kojima je kao predsednik skupstine stanara trebap da sluzi za primer i da im pomaze je taj isti tukao, pretio sluzbenim pistoljem koji mu je ostao posle odlaska u penziju. Terorisao je i klince iz kraja i to svakodnevno pa su ovo prekrecavanje njihovih grafita iskoristili kao povod da ga na kraju posle godina terora nabodu pesnicama.
  • 09.04.2012 07:51
    Uzurpacija javnog prostora
    Pitajne dali je nesto umetnost ili ne ipak treba ostaviti istoricarima, kustosima ili kriticarima - svakako ne komunalnoj policiji.
    Mogli su recimo da potraze savetodavno misljenje pa bi znali dali su klinacke svrljotine navijackih murala umetnost.
    Zamislite samo kada bi umetnici ne planski postavljali svoja dela po gradu bez konsultacija sa gradom - to bi bila uzurpacija javnog prostora.
  • 09.04.2012 07:43
    Podržavam slikanje murala, ali i grafita koji su lepo urađeni na nekom prikladnom mestu, kao npr stubovi mosta slobode. Takođe je mnogo lepo videti mural, nego neki sivi beton ili beli zid. Mogao bi se uraditi neki okolini prikladan mural na stubovima Petrovaradinskog mosta, na svim zgradama koje imaju u prizemlju zid koji je jednobojan itd.
    Ali zato ono odvratno, nepismeno i polupismeno žvrljanje bi najstrože kažnjavao. Hoće da budu veliki Srbi, a ne pismeni. Napiše ПФЦ, ako piše ćirilicom onda treba da bude ПФК. I još ima dosta primera.
  • Tja

    09.04.2012 07:36
    Onog momenta kada salje poruku da treba nekog da se plasis, da je to "njihova zona", da te neko moze "nabosti" jer ne nosis sal njihovog tima (wtf? ko deca) - mural prestaje da bude umetnicko delo i postaje ikonografija obicne bande. NPC treba da razmisli o tome.
  • 09.04.2012 07:32
    Anonimus
    Treba praviti razliku između umetnosti i obeležavanja teritorije. Setite se da je nedavno pretučen predsednik skupštine stanara u Balzakovoj ulici zato što je hteo da prekreči grafit navijača Vojvodine.
  • 09.04.2012 07:30
    Ni jedno navijačko govance po zidovima Novog Sada nije umetničko delo.
  • Vaši podaci:

    09.04.2012 07:12
    Samo napred sa muralima...
    Licno poznajem ovog momka (Borislava V. iz NPC ekipe koji je crtao ovo delo na slici ispod) cak smo i zajedno radili neke murale. Apsolutno sam protiv ispisivanja:
    Politickih, Navijackih, Licnih poruka i Grafita sa uvredljivim sadrzajem na bilo kojoj osnovi (Rasnoj, Etickoj...)takodje mislim da ne treba svi sve da rade, kao i klinci koji se dokopaju spreja pa odmah crtaju po gradjevinama poruke licne prirode koje u nacelu naruzuju gradjevine, ali moram reci da svi sa talentom i smislom kao i idejom imaju moju podrsku da sa likovnom porukom urade nesto lepo i veselo, i to tako da i laik koji prodje pored toga kaze da mu se svidja ili mu ne smeta. Jedan dobar primer ovakvog izrazavanja je i "Kabel" stadion pored stranda koji bi bio najobicniji sivi beton da nije oslikan...
  • Mastodont

    09.04.2012 07:10
    Svaki mural sa obeležjima navijačke grupe na prvom mestu šalje poruku da je njegov tvorac praznoglavi magarac.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna